Uzávery na víno
Korkové a plastové zátky

Odstráňte nožom (býva súčasťou číšníckej vývrtky) alebo špeciálnym odkrajovačom koniec kapsle uzavierajúcej fľašu. Vývrtku zavŕtavajte opatrne, nie príliš, aby vývrtka neprešla zátkou a časti korku nenapadali do vína, ale ani málo, aby sa zátka nepretrhla. Po vytiahnutí zátky vyberte obrúskom prípadné zvyšky korku z hrdla fľaše a následne ju utrite utierkou. Zotrite ešte prípadne vrchnú a vnútornú časť hrdla pomocou bočnej strany zátky pre prípad, že by na nich zostali vlákna z utierky. Potom privoňajte k časti zátky, ktorá bola v kontakte s vínom. Ak zaznamenáte v jej vôni čokoľvek podozrivé, víno nepoužívajte.
Výhody šraubovacích uzáverov, takzvaných screw-caps

- chránia víno pred zmenami, stratou arómy, vône
- nehrozí korková chyba vín
- nehrozí oxidácia vína
- dlhodobo spoľahlivo tesní
- umožňujú vertikálne skladovanie fliaš
- zabezpečujú vyššiu odolnosť proti teplotným zmenám
- nepostihuje ich vlhkosť
- sú odolné voči zápachom
- ľahká a rýchla manipulácia pri otváraní, zatváraní
- sú cenovo výhodné
- sú recyklovateľné
- nehrozí rozdrobenie korku