Druhy vín

Biele vína

Druhy vín

Chardonnay

Vôňa: podľa klímy od zelených jabĺk až po vôňu tropického ovocia
Farba: zelenožltá až zlatistá
Podáva sa k bielym mäsám, k paštétam, k rybám

Müller Thurgau

Vôňa: jemne aromatická, s tónmi grepu alebo broskyne
Farba: zelenožltá
Podáva sa k ľahkým pokrmom, k mäkkým syrom.

Muškát moravský

Vôňa: kvetinová muškátová vôňa
Farba: zelenožltá
Podáva sa k dezertom, syrom a k ľahkým úpravám bieleho mäsa

Veltlínske zelené

Vôňa: jemná, medovo lipová
Farba: zelenožltá
Podáva sa k predkrmom, k tvrdým syrom

Rizling vlašský

Vôňa: kvetinová
Farba: žltozelená
Podáva sa k rybám, predkrmom.

Rizling rýnsky

Vôňa: aromatické tóny lipového kvetu, medu a broskýň
Farba: žltozelená
Podáva sa k predkrmom, k ľahším pokrmom z bieleho mäsa a rýb.

Tokajské

Vôňa: po mede, mandarinkách a kandizovanom ovocí.
Farba: slamovo žltá až tmavo jantárová
Podáva sa k hydine, rybám, syrom, cestovinám a k múčnikom

Sauvignon

Vôňa: výrazná broskyňová, niekedy až žihľavová
Farba: zelenožltá
Podáva sa k smotanovým omáčkam, studeným predkrmom, k plodom mora


Červená vína

Cabernet Sauvignon

Vôňa: po čiernych ríbezliach, niekedy po čerešniach, ostružinách podľa zrelosti hrozna
Farba: tmavogranátová
Podáva sa k mäsitým pokrmom

Modrý Portugal

Vôňa: príjemná vôňa kvetín
Farba: jemná rubínová farba
Podáva sa ku kačke, cestovinám, k zrejúcim syrom

Rulandské modré

najstaršia modrá odroda
Vôňa: drobného červeného ovocia (jahôd, ostružín, čerešní)
Farba: bledo rubínová až tehlová
Podáva sa k ušľachtilým syrom a zverine

Shiraz

Vôňa: po slivkách
Farba: tmavočervená
Podáva sa k tvrdým syrom

Merlot

Vôňa: po čokoláde, sladkom drievku či mandliach
Farba: tmavočervená
Podáva sa k hovädzej pečeni, mäsám pripravovaným na grile

André

Vôňa: po zrelých ostružinách
Farba: tmavogranátová


Doliehované vína

servírujeme v menších pohároch. Teplota podávania je závislá od typu, veku a farby. Staršie červené vína sa nechladia, mladé červené servírujeme chladnejšie a biele vína podávame vychladené.