Šumivé víno

Otváranie a podávanie šumivého vína

Šumivé víno

Šumivé víno, a najmä šampanské, je a zostane nápojom pre slavnostné príležitosti. Zároveň je to aj vyslovene ušľachtilé víno, ktoré zreje vo fĺaši vždy niekoľko rokov.

Takáto fĺaša by se mala otvárať opatrne, aby sa jemná súhra vôní, ktorá sa vo víne vyvinula počas ležania, preniesla do pohára pokiaľ možno neporušene. Nič tak neškodí celkovému harmonickému a elegantnému dojmu, ako vystrelenie zátky.

Kto by chcel perfektne otvárať a podávať šampanské, mal by postupovať tak, ako to znázorňujú obrázky.

Najlepšie je sekt vychladiť vo vedierku s ľadovou vodou a podávať pri teplote 4–8 °C.

Ak chceme staniolovú adjustáž úplne odstrániť, treba ju narezať okolo hrdla fľaše.

Obal stiahneme a odkryjeme, závit drôteného košíku odtočíme a košík odstránime.

Zatiaľčo v ruce zvierame hrdlo fľaše, palcom pridržíme zátku, aby nevystrelila.

Pravou rukou pevne držíme korkovú zátku a ľavou opatrne otáčame celú fľašu.

Ten, kdo má šumivé vína rád, nikdy nenechá zátku vystreliť, protože by pritom uniklo príliš mnoho oxidu uhličitého a arómy.

Fľaša leží na natiahnutých prstoch, palec sa opiera o vyduté dno fľaše.

Keď fľašu držíme rovno nad okrajem pohára, šumivé víno jemne perlí, pokojne steká do pohára a príliš nepení.


Buket a perlivosť vína sa nejlepšie prejaví v pohári z číreho skla v tvare tulipánu.

Kategorizácia šumivých vín

Šumivé víno
Produkt získaný prvotným alebo druhotným alkoholickým kvasením z:

  • čerstvého vínneho hrozna
  • hroznového muštu
  • vína

Šumivé víno dosýtené oxidom uhličitým

  • zo stolového vína
  • pri otvorení nádoby sa vyznačuje unikaním oxidu uhličitého, ktorý bol úplne alebo čiastočne dodaný
  • v uzavretej nádobe pri 20°C vykazuje pretlak spôsobený oxidom uhličitým najmenej 3 bary.

Akostné šumivé víno - sekt
Na výrobu kupáže sa použili hrozná zodpovedajúce kvalite akostného vína alebo z akostného vína.

  • Pestovateľský sekt
    Šumivé víno, ktoré bolo zatriedené Štátnou poľnohospodárskou a potravinárskou inšpekciou (ŠPPI) v tejto kategórii. Spĺňa špecifi cké podmienky, napr. že výroba sa uskutočnila u pestovateľa vínnej révy, ktorého hrozno sa použilo na výrobu sektu
  • Aromatické akostné šumivé víno
    Pri výrobe bolo použité len prvotné kvasenie. Kupáž prebehla z odrôd podľa zvláštnych predpisov a víno spĺňa požiadavky na akosť.

Rozdelenie šumivých vín podľa obsahu cukru:

Brut nature
Obsah cukru je nižší ako 3 g na 1 liter, tento údaj možno použiť len na produkty, ktorým sa po druhotnom kvasení nedodal žiadny cukor
Extra brut
Obsah cukru sa pohybuje medzi 0 a 6 g na 1 liter
Brut
Obsah cukru je nižší ako 15 g na 1 liter
Extra dry
Obsah cukru sa pohybuje medzi 12 a 20 g na 1 liter
Sec
Obsah cukru sa pohybuje medzi 17 a 35 g na 1 liter
Demi-sec
Obsah cukru sa pohybuje medzi 33 a 50 g na 1 liter
Doux
Obsah cukru je vyšší ako 50 g na 1 liter