Slovníček vinára
- Assemblage (asembláž)
- miešanie vín na vytvorenie špecifického štýlu v Champagne
- Buket
- kombinácia všetkých vôní vína
- Barik
- menší dubový sud s kapacitou 225 l, v ktorom dozrievajú červené a kvasia sa a zrejú biele vína
- Botrytis (botriri)
- ušľachtilá plieseň, ktorá sa využíva pri výrobe špeciálnych vín
- Brut
- označenie pre suché šumivé vína s podielom zostatkového cukru do 15 g na liter
- Cuvée (kupáž)
- zmes kvalitných vín
- Cocecha
- španielsky ročník
- Dekantácia
- pomalé prelievanie vína do karafy, aby sa víno zbavilo usadenín vo fľaši a obohatilo sa kyslíkom
- Degustácia
- hodnotenie vín
- Dry
- anglicky "suché", šumivé vína s obsahom zostatkového cukru od 17 do 35 g na liter
- Frizzante
- talianske perlivé víno
- Fermentácie
- biochemický proces premeny muštu na víno pomocou kvasiniek
- Chateau
- doslova zámok, označenie väčšieho vinohradu
- Mousseux (muso)
- šumivé víno
- Macerácia
- vyluhovanie farbiva a trieslovín do muštu zo šupiek modrých odrôd pri výrobe červeného vína
- Meritácia
- v USA používaný termín pre kupáž z viacerých odrôd, väčšinou Bordeaux
- Perlivé víno
- víno, ktoré je spravidla sýtené oxidom uhličitým
- Someliér
- označenie odborníka v pohostinstve zodpovedného za kultúru podávania vína
- Tanin
- trieslovina
- Vintage (vintáž)
- alebo víno pochádzajúce zo zberu deklarovaného ročníka
- Zbytkový cukr
- hroznový cukor, ktorý sa v priebehu kvasenia nepremení na alkohol a oxid uhličitý