Slovníček vinára

Slovníček vinára
Assemblage (asembláž)
miešanie vín na vytvorenie špecifického štýlu v Champagne
Buket
kombinácia všetkých vôní vína
Barik
menší dubový sud s kapacitou 225 l, v ktorom dozrievajú červené a kvasia sa a zrejú biele vína
Botrytis (botriri)
ušľachtilá plieseň, ktorá sa využíva pri výrobe špeciálnych vín
Brut
označenie pre suché šumivé vína s podielom zostatkového cukru do 15 g na liter
Cuvée (kupáž)
zmes kvalitných vín
Cocecha
španielsky ročník
Dekantácia
pomalé prelievanie vína do karafy, aby sa víno zbavilo usadenín vo fľaši a obohatilo sa kyslíkom
Degustácia
hodnotenie vín
Dry
anglicky "suché", šumivé vína s obsahom zostatkového cukru od 17 do 35 g na liter
Frizzante
talianske perlivé víno
Fermentácie
biochemický proces premeny muštu na víno pomocou kvasiniek
Chateau
doslova zámok, označenie väčšieho vinohradu
Mousseux (muso)
šumivé víno
Macerácia
vyluhovanie farbiva a trieslovín do muštu zo šupiek modrých odrôd pri výrobe červeného vína
Meritácia
v USA používaný termín pre kupáž z viacerých odrôd, väčšinou Bordeaux
Perlivé víno
víno, ktoré je spravidla sýtené oxidom uhličitým
Someliér
označenie odborníka v pohostinstve zodpovedného za kultúru podávania vína
Tanin
trieslovina
Vintage (vintáž)
alebo víno pochádzajúce zo zberu deklarovaného ročníka
Zbytkový cukr
hroznový cukor, ktorý sa v priebehu kvasenia nepremení na alkohol a oxid uhličitý