Kategórie vín
Kategorizácia zahraničných vín

Európa sa prakticky donedávna delila na dva kvalitatívne systémy - "francúzsky" (Francúzsko, Španielsko, Taliansko), kde rozhodujúcim je terroir a "nemecký" (Nemecko, Rakúsko, ČR, SR), kde je rozhodujúca vyzretosť hrozna daná predevšetkým cukornatosťou (kabinetné víno, neskorý zber, výbery atď.). Vína z Nového sveta, až na výnimky, sa podľa európskych systémov netriedia.
Kategorizácia slovenských vín
Tichá vína
- Stolové víno - môže pochádzať z hrozna vyprodukovaného v akejkoľvek krajine EU, a to z odrôd muštových, stolových a neregistrovaných. Je to najnižšia kategória vín. Nesmie byť označené názvom odrody, oblasti, vinárskej obce, viničnej trate alebo iným zemepisným názvom.
- Oblastné víno - je vyrobené iba z tuzemského hrozna zberaného na vinici pre akostné víno danej oblasti alebo z povolených odrôd. Výnos na vinici nesmie prekročiť 12 t/ha. Cukornatosť hrozna musí byť min. 14 stupňov normalizovaného muštomeru. Na rozdiel od stolového vína môže byť označené názvom oblasti, ročníkom a odrodou, z kterej bolo vyrobené.
- Akostné víno - na výrobu môže byť použité iba tuzemské hrozno z vinice pre akostné víno z jednej vinárskej oblasti. Výroba vína musí prebehnúť vo vinárskej oblasti, v ktorej bolo hrozno zozbierané. Výnos nesmie prekročiť 12 t/ha a cukornatosť hrozna musí dosiahnuť min. 15 stupňov normalizovaného muštomeru.
Víno musí spĺňať akostné požiadavky a byť zatriedené Štátnou poľnohospodárskou a potravinárskou inšpekciou,
a to buď ako:
- akostné víno odrodové
ktoré sa vyrába z hrozna, rmutu alebo z hroznového muštu, a to nanajvýš z 3 odrôd; - akostné víno značkové
ktoré sa vyrába zo zmesi hrozna, rmutu, hroznového muštu, prípadne z vína vyrobeného z hrozna zozobieraného na vinici vhodnej pre akostné víno stanovenej oblasti alebo zmiesením akostných vín; - akostné víno s prívlastkom:
- kabinetné víno - je možné vyrábať iba z hrozna cukornatosti najmenej 19 stupňov normalizovaného muštomeru
- neskorý zber - iba z hrozna cukornatosti najmenej 21 stupňov normalizovaného muštomeru
- výber z hrozna - je možné vyrábať z hrozna cukornatosti najmenej 24 stupňov normalizovaného muštomeru
- výber z bobúľ - z vybraných bobúľ, ktoré dosiahli cukornatosť najmenej 27 stupňov normalizovaného muštomeru
- výber z cibéb - iba z vybraných bobúľ napadnutých ušľachtilou sivou plesňou alebo z prezretých bobúľ, ktoré dosiahli cukornatosť najmenej 32 stupňov normalizovaného muštomeru
- ľadové víno - sa vyrába z hrozna, ktoré bolo zbierané pri teplotách -7 °C a nižších a v priebehu zberu a spracovania zostali zmrazené a získaný mušt vykazoval cukornatosť najmenej 27 stupňov normalizovaného muštomeru
- hrozienkový výber - sa vyrába z prezretých a zhrozienkovaných bobúľ hrozna a získaný mušt vykazoval cukornatosť najmenej 29 stupňov normalizovaného muštomeru
- slamové víno - z hrozna, ktoré bolo pred spracovaním skladované na slame či rákosí, alebo boli strapce zavesené vo vetranom priestore na dobu najmenej 3 mesiacov, a získaný mušt vykazoval cukornatosť najmenej 27 stupňov normalizovaného muštomeru
Rozdelenie tichých vín podľa obsahu zvyškového cukru
- Suché - najviac 4 g zvyškového cukru/liter - max. 9 g cukru v litri, pokiaľ rozdiel zvyškového cukru a celkového obsahu kyselín, prepočítaný na kyselinu vínnu, je 2 g alebo menej
- Polosuché - 4,1 - 12 g zvyškového cukru/liter
- Polosladké - 12,1 - 45 g zvyškového cukru/liter
- Sladké - minimálny obsah 45 g zvyškového cukru/liter
Rozprávanie o víne pre vás pripravil pán Miloš Michlovský (1953), jeden z najuznávanejších vinárov v Českej republike a majiteľ spoločnosti Vinselekt Michlovský.